Dark : Herkesin Beynini Yakan Dizinin İncelenmesi

Bugün sizler için beynimizi yoran Dark dizisinin konusundan - analizinden - yorumlamasından ve Dark dizisinin IMDB puanından - aile ağacından - bilinmeyenlerinden - Stranger Things ile benzerliğinden  bahsedeceğim.

Dark Dizisi Hakkında Bilgi

Dark Dizisi Hakkında Bilgi
Dark Dizisi Hakkında Bilgi
Geçtiğimiz 6-7 ay önce Netflix'in, Dark Trailer'ini yayınlamasıyla etrafta bir " Stranger Things çakması mı acaba ? " diye söylemler aldı başını yürüdü. Fakat yine de izleyici, bir merakla diziyi sahiplenip sevdi. Dark dizisinin orijinal dili Almanca, hatta Netflix'in Almanca çekilen ilk orijinal serisi özelliğine de sahip. Tabi izleyici Almanca diziye biraz uzak kaldığından İngilizce dublaj olarak izledi ilk başlarda fakat dizideki o ruhu yakalayamadıkları için hemen orijinal diline çevirdi.

Dark Dizisi Trailer


Dizinin senaryo koltuğunda , daha önceden " Who Am I " filminde gördüğümüz Baean bo Odar - Jantje Friese oturuyor. Yönetmeni ise Odar. Dizinin konusuna geçmeden IMDB puanının 8.8 olduğunu, toplamda yayınlanan sezon sayısının 1 ve 10 bölümden oluştuğunu belirtmek isterim.
" Bir geçit, giriş noktası olan bir kara delik ve çıkış noktası olan bir beyaz delik arasında, uzay ve zamanı birleştiren bir geçit. İçinden geçmek, zamanda yolculuk demektir. "

Dark Dizisinin Konusu

Dark Dizisi Konusu
Dark Dizisi Konusu
Öncelikle dizi Almanya'nın Winden kasabasında geçiyor. Burası öyle bir kasaba ki mütevaziliği ile, suç oranının düşüklüğü ile biliniyor. Tabi durum böyleyken de bir olay olduğunda ne kasaba sakinleri nede polisler olayı ciddiye alıp ilgilenmiyor. Dizinin konusunun başlama yeri ise tam olarak iki gencin ortadan kaybolmasıyla başlıyor. Dizide dört ayrı aile var ve bunlarında üç jenerasyonu mevcut. Gerçekten oyuncu kadrosu çok kalabalık.  [ Ben aylar önce diziyi izlediğimde, dizideki oyuncu kalabalıklığından dert yanmıştım çünkü ben az oyuncunun olduğu dizilerin daha sürükleyici olduğunu düşünüyorum. Fakat Dark'ı da sevdim buna rağmen 😂 ] Dizinin devamında kasabada çocuklar sürekli ortadan kayboluyor ve kaybolma sebepleri Nükleer Santral'le bağdaştırılıyor.

“Tanrım, değiştiremeyeceklerimi kabullenmem için sabır, değiştirebileceklerimi değiştirmek için cesaret, farkı anlamak için akıl ver.” 

Dark'ın Stranger Things ile Benzerlikleri

Dark Dizisi
Dark Dizisi
Dark dizisinde temel beş özellikte Stranger Thins'i görüyoruz. Peki bunlar ne mi ? Kasvetin içinde boğulan bir kasaba , çocukların kaybolması, değişik olaylar, içinde nelerin yaşandığı bilinmeyen bir bina ve tabi ki 80'li yıllar. Fakat olay örgüsü bakımından farklılıklar var  ve kesinlikle Dark'ın introsu daha güzel 😍

Dark Dizisi İntro



- Buradan sonra okuyacağınız bölümde spoiler bulunabilir ❗

Dark Dizisinin İncelenmesi 

Dark Dizisi Aile Ağacı
Dark Dizisi Aile Ağacı
Kasaba da gerçekleşen olaylar 33 yılda bir oluyor ve bu çocukların kaybolmasındaki neden ise zamanda yolculuktan kaynaklanıyor diyebiliriz. Dizide konusu geçen yıllar ; 1953 - 1986 - 2019 - 2052. Dizinin konusu Erik'in kaybolmasıyla başlıyor, daha sonra Mikkel Nielsen kayboluyor. Kasaba sakinleri yaşanan olayları aslında 33 yıl önce olanlarla bağdaştırıyor fakat bu konunun pek de üstünde durmuyor. Dizini mantığı aslında "Nietzsche " nin bengi dönüşüyle yani " Ebedi olarak tekerrür eden bir hayatın içinde yaşıyoruz. "düşüncesiyle oluşmuş. Yani dizi bize " Mikkel Nerede değil Mikkel Hangi Zamanda " sorularını arattıyor. 

" Her 33 yılda bir, Ay’ın döngüsü Güneş’inkine eşlenir. Ama 33 sayısı bundan çok daha fazlasıdır. Her yerde karşımıza çıkar. İsa, 33 mucize gerçekleştirmiştir. Meleklerde 33 ayin vardır. Dante’nin Araf’ta 33, Cennet’te 33 kantosu vardır. Şeytanın da hüküm sürmeye başladığı yaş budur. "

Kendi evrenini yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder