Sol Ayağım Nasıl Bir Kitap ?

İrlandalı yazar Christy Brown'ın hayatını anlatan Sol Ayağım kitabını ben lise 1. sınıftayken okumuştum ve çok beğenmiştim . Kitapla ilgili sizleri 3 konuda aydınlatıp daha sonra Sol Ayağım nasıl bir kitap ona değineceğim . Ama önce " Sol Ayağım Hangi Yayınevi Baskısında?", " Sol Ayağım Kaç Sayfa? " ve " Sol Ayağım Kaç Lira?" bu soruları cevaplayacağım.

Öncelikle kitap Nemesis Kitap yayınevine ait ve sayfa sayısı ise 190. Kitabın fiyatı ise alacağınız yere göre 9-15 TL arasında değişmektedir.Sol Ayağım, otobiyografi kategorisine gireceği gibi kişisel gelişmede girebilecek bir kitaptır diyebiliriz. Çünkü bu kitapta Christy Brown, kendi hayatını ele alıyor. Kitap 16 bölümden oluşuyor.Şimdi kitabı birazdan daha yakın tanıyalım..

Christy Brown

Christy, beyin felçli ve zihinsel özürlü doğan bir çocuktu ve doktorlara göre onun uzun vadeli yaşaması pek mümkün değildi. Ama işte annesi doktorların ne dediğini umursamadan onunla ne kadar ilgilenmesi gerekiyorsa daha fazla ilgileniyordu. Christy mecburen hayatını sadece etrafını gözlemleyip- anlamaya çalışmakla geçiriyordu.Ama işte bir oly Christy için hayatının dönüm noktası olmuştu. Bu olay kardeşinin ödevleri yaparken , Christy birden tebeşiri sol ayağına alıp bir şeyler karalamaya başladı. Tabiki tüm ailesi çok şaşırmıştı. Peki ilk olarak ne yazdı biliyor musunuz? Tabi  ki "A". Bu alfabenin ilk harfinden kaynaklı mı yoksa ""ANNE" faktörümü orasını okumaya devam ederseniz öğreneceksiniz.

Annesinin tüm alfabeyi öğretmesiyle Christy annesine  kadar bağlanıyordu ki ( ama böyle bir anneye kim bağlanmaz ki 💛) yazdığı ilk kelime " ANNE" olmuştu.

O zamanlar Christy'nin "Hannry" adında bir bebek arabası vardır ve bu araba onu dünyaya bağlayan tek şeydir. Çünkü dışarı sadece bu araba ile çıkabiliyordu. Tabiki Hannry bir gün eskidi ve kırıldı . Christy buna çok üzüldü ama annesi yine imdatına yetişip ona yeni bir bebek arabası almıştı. Zaman geçtikçe içine kapanan Christy için ikinci önemli olay ise yeni yıla girerken olmuştu. Kardeşinin hediyesi olan boyalarla bu seferde resim çizmeye başlayan Christy bu sefer de Ressam olmuştu.

Sol Ayağım

Her genç gibi Christy'ninde hoşlandığı bir kız olmuştu adı da Jenny'di ama bu onun için aşk acısından başka bir şey ifade etmezdi.

Yaşı ilerledikçe fizik tedaviye başlayan Christy, bir gün kardeşinin ödevleri yaparken zorlandığını fark ediyor ve ona " Ben söylerim , sen yaz " diyor. Bu olayda onun için üçüncü büyük olay oluyor çünkü Yazar olmaya karar veriyor ve doktorundan bu konuda yardım alıyor. Doktorunun yardımıyla kitabını tamamlayan Christy'nin " A ve ANNE" olan ilk bölümü yine doktoru bir yardım gecesinde okuyor ve annesi-babası dahil herkes duygulanıyor.

Kitap da Christy'nin dönüm noktası olan  olaylar hep kardeşinin sayesinde olduğu gözümden kaçmadı ve size de o şekilde aktarmaya çalıştım. Ayrıca umut bekçiliği yapan Christy'nin  benim için ne kadar iyi bir örnek olduğunu da belirtmek isterim.  

Kendi evrenini yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder