Stephen Hawking Kimdir?

Stephen Hawking Evren Bilimi
Stephen Hawking ve Ailesi
İngiliz fizikçi Stephen Hawking kimdir? Stephen Hawking neyi keşfetti? Stephen Hawking neyi savundu ve neyin kurucusuydu? Stephen Hawking kiminle evlendi? Stephen Hawking ne zaman öldü? Tam anlamıyla Stephen Hawking’in hayatını merak edenler için bu yazı kaçınılmaz olacaktır.

Stephen Hawking Kimdir?

8 Ocak 1942 yılında İngiltere’ de doğan Stephen, 8 yaşında St.Albans’a gidip 11 yaşında okula kayıt olmuştur. St.Albans okulundan mezun olduktan sonra Oxford Üniversitesi kolejine devam ederken babasının onun tıpla ilgilenmesini istemesine karşın fizik öğrenimi görmeye başlamıştır. Ama asıl ilgisini çeken bölüm matematikti ve okulunda bu bölüm mevcut değildir. Burada birinci sınıf onur ödülüne layık görüldükten sonra evren bilimi ile ilgili çalışmalar yapmak üzere Cambridge’e gitmiştir. Gonville and College’de profesör asistanı olmuştur. Ardından 1979 yılında Lucasian matematik profesörü olmuştur. Aldığı ödüller ise şu şekildedir: Albert Einstein Medal (1979), CBE (1982), Wolf Prize in Physics (1988), Prince of Asturias Award (1989), Copley Medal (2006) .

Stephen Hawking Neyi Keşfetti? Neyi Savundu ve Neyin Kurucusuydu?

Hawking, kuantum fiziği ve kara delik teorileriyle dünyada en çok tanınan bilim insanlarından biridir. Kitapları yaklaşık 40 dile çevrilip bir o kadar satılmıştır. Önemli başarıları arasında “Sonsuz Evren, Big Bang, Karadelikler, Hawking Işınımı” yer almaktadır. İlk kitabı olan “Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere” Hawking’e beklemediği bir ünün kapısını açmıştı. “Ceviz Kabuğundaki Evren” ile de ününe ün katmasıyla beraber son kitabında evrenin temel ilkelerine değinmektedir. Hawking, Einstein’dan sonra en büyük teorik fizikçi kabul edilmiştir.

Her şeyin önceden belirlenmiş olduğunu, yapacak bir şeyin olmadığını iddia eden insanların bile, karşıdan karşıya geçerken sağına ve sollarına baktıklarını fark ettim.

Okulda ortalamayı geçemeyen bir öğrenciydim. Çok zeki öğrencilerin olduğu bir sınıftı. Ödevlerim düzensizdi ve öğretmenlerim el yazımdan şikayetçilerdi. Ama sınıf arkadaşlarım herhalde benden daha iyi şeyler çıkacağını ön görerek,  bana 'Einstein' lakabını takmışlardı. 12 yaşımdayken, bir arkadaşım başka bir arkadaşımla 'benim hiçbir yere gelemeyeceğim' üzerine bir çanta dolusu şekerine iddiaya girmişlerdi. İddianın sonucunu bilmiyorum.. Neye göre karar vereceğiz ki?

Stephen Hawking kiminle evlendi?

Stephen Hawking iki kere evlenmiştir. İlk eşinin adı Jane Wilde iken ikinci eşinin adı Elaine Mason’dur.

Stephen Hawking ne zaman öldü?

Hawking’e 21 yaşında iken ALS ( amyotrofik lateral skleroz ) hastalığı teşhis konulmuştur. Bu hastalık, motor nöronlarının %80’ini öldürerek sinir sistemini felç eden bir hastalıktır. Hawking tekerlekli sandalye ile yaşamak zorunda kalmıştır. Konuşma yetkisi iyice zayıflayınca ise yazıları sese dönüştüren bilgisayarı sayesinde yakın çevresi ve insanlarla iletişim kurabilmiştir. Doktorlarının iki yıl ömür biçmesine rağmen 76 yaşına kadar yaşayan Hawking, 14 Mart 2018 tarihinde İngiltere’deki evinde dünyaya gözlerini yummuştur.

Her Şeyin Teorisi

Evren bilimine ve fiziğe önemli katkılarda bulunan Stephen Hawking’in hayatını anlatan ‘Her şeyin Teorisi’ filmini izlemenizi de tavsiye etmekle beraber hayatınıza bir şeyler katacağını umuyorum.



Kendi evrenini yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder