Dolar ve Euro Neden Yükseliyor ?

Dolar Neden Yükseliyor ?
Dolar Neden Yükseliyor ?

Gündemimize oturan " Dolar - Euro " neden yükseldi - neye göre yükselir ve düşer ya da hangi sebepten dolayı oluyor bu durum. Gelin hep beraber dolar nasıl yükseliyor bakalım :

Öncelikle bir yabancı para biriminin yerli para cinsinden ifade edilmesine döviz kuru denilmektedir. En basit anlatımla, 1 doların 6 lira etmesi demek; 1 dolar 6 tane 1 liraya eşit demektir. İnsan burada bir düşünüyor dolar 6 lira edebiliyorsa nasıl oluyor da daha sonradan 7 - 8 lira edebiliyor ?

Doların Yükselme Sebepleri - Dolar Niye Artıyor

1) Dolar Arzı ve Talebi : Doların değeri, bir yerde ne kadar olduğuna ve ne kadar insanın dolar talep ettiğine bağlıdır. Bir ülke düşünün belli sayıda doları var ve insanlar deli gibi alıyor, dolar doğal olarak çabuk tüketildiği için değeri artıyor. Yada insanlar elindeki dolarları kendi para birimlerine çevirdiğinde dolar miktarı arttığı için değeri düşüyor. Bunu şöyle düşünebilirsiniz; Bitcoin'in ilerleyen yıllarda fiyatının oldukça yükselebileceğini söylüyorlar ki bu bir varsayım değil gerçek. Çünkü Bitcoin dünyada azalacak ve buda doğrudan hoppa değerini artıracak. 

✔ Günün sözü : "Az Olan Her Zaman Değerlidir. "
Dolar Nasıl Yükseliyor ?
Dolar Nasıl Yükseliyor ?

2) Ekonomi : Ülke olarak ihracat yapmak demek doların ülkeye girmesi - çoğalması ve doğal olarak değerinin düşmesi demektir. Tam tersi ithalat yapılırsa o ülkenin dolarına ihtiyaç duyarız buda doları yükseltir. Aslında buda ilk sebeple aynı mantık olarak düşünebiliriz. 

3) Merkez Bankası ve FED Faizi : Merkez Bankası, Türk lirasına verdiği faizi artırırsa millet elindeki dolarları bozdurup bankaya yatırır ve böylece dolar düşer. Aynı şekilde FED, dolara verilen faizi artırırsa dolara yatırım yaptırılır. Zaten dolar yükseldiğinde çoğu zaman duyarız; Denilir ki " Merkez Bankası faizleri artırdı. "

4) Enflasyon : İnsanlar, enflasyonun yükseleceğini düşünüyorlarsa ellerinde Türk lirası tutmazlar ve dolara yatırım yaparlar. Buda doların yükselmesinde güçlü bir sebeptir.

Dolarda Artış
Dolarda Artış

5) Siyasi Etkenler:
Son zamanlarda Trump'ın ülkemize yönelik yaptırım açıklamaları, dolar neden yükseldi açıklamasının tam olarak örneği diyebiliriz. Bu demeçler, yatırımcının ülkemizden yatırımlarını geri çekmesine sebep oldu. Bu tarz siyasi gelişmeler de doları artıran spekülatif etken olarak görülebilir.

❕ Bu yazımızda size dolar gibi dövizlerin neden yükseldiğini açıklamaya çalıştık.

Kendi evrenini yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder