Aynayı Kim Nasıl Buldu ?

Aynayı Kim Bulmuştur
Aynayı Kim Bulmuştur
Her evde bulunan aynayı kim nasıl buldu ve icat etti biliyor musunuz ? Ben mesela aslında her kullandığım şeyin nasıl ortaya çıktığını yada hitap edilen adını nasıl aldığını hep merak etmişimdir. Bir ara sizler için  yazdığım " Ojeyi Kim İcat Etti : Birbirinden İlginç Hikayeler " den esinlenerek bu yazıyı yazmış bulunmaktayım.

💡 Ayna tarihte ilk olarak karşımıza bundan hemen - hemen 4 bin yıl kadar öncesinde, Ortadoğu - İtalya'nın kuzeyinde çıkıyor. O zamanlar insanlar, yanardağ lavlarının cilalanmasıyla ortaya çıkartıyorlar.

💡 14. yüzyılda ise Venedik'te Gümüşleme yöntemi ile ayna yapma dönemi başlıyor. Bir cam tabakasının arka tarafına sürdükleri cıva sayesinde aynayı elde etmişlerdir.

💡 Almanya'nın Nürnberg kentinde ise dışbükey aynalar yanı odanın içindeki her şeyi yansıtan aynalar yapıldı. Bunu yapan insanlar, üfleyerek cam kürelerini oluşturuyorlar sonra tam ortadan ikiye ayırıp iç kısımlarına cıva sürüyorlar.

💡 Günümüzde kullanılan aynaların temeli ise 1835 yılında Alman kimyageri olan " Justus Von Liebig " tarafından atıldı. Gümüş nitrat yardımı ile çok net görüntüler elde etmeyi başarmıştır.


Kendi evrenini yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder