Thomas Edison'un Hayatı

Bu yazımda Edison kimdir, hayatı ve Edison'un başlıca özelliklerine yer vermekle beraber Edison'un yaptığı çalışmalar-neyi icat ettiği ve saati nasıl bulduğu ile ilgili kısa bilgiler sunucağım size.

Thomas Edison
Asıl adı Thomas Alva Edison olan mucit 11 Şubat 1847'de Ohio'da [ Milan ] doğdu. 7 çocuklu ailenin en küçük ferdiydi. Aslen Hollandalı olduğu düşünülen Edison ilköğretime başladıktan 4 ay sonra algılamasında yavaşlama olduğu için okuldan uzaklaştırıldı [ Bilime katkı da bulunan tüm insanlar gibi ] . Ama o bunlara aldırış etmeden evlerinin kilerinde kendi kimya laboratuvarını kurdu ve volta kaplarından elektrik akımı elde etmeye çalıştı. Çalışmalarına devam ederken Mors Alfabesini öğrendi. 12 yaşına geldiğinde ise trenlerden birinde dergi ve meyve satmaya başladı. Aynı zamanda da kulağında ciddi bir sorunu vardı, bu sorun onun ağır duymasın sebep oluyordu. Bir gün trende yangın çıkması Edison ağır patladı ve kulağına ömür boyu sürecek hasar verdi. Hiçbir olumsuzluktan etkilenmeyen Edison ABD ve Kanada da telgraflarda çalıştı. Daha sonra Flori'dan arsa alıp, kendisine ev yaptırttı. Otomobil Endüstrisinin büyük adamı  Henry Ford ile komşu oldu ve ölene kadar dostlukları bu şekilde başladı. 84 yaşına kadar yaşayan mucit 18 Ekim 1931 yılında Glenmont'teki evinde diyabet sorunlarından dolayı vefat etti.

Edison

Hayatın en büyük hataları, başarıya ne kadar yaklaştıklarını bilmeyen insanların vazgeçmelerinden dolayı olur.

Edison 1879 yılında elektrikli ampulü icat etmiştir. 1878 yılında ise Wilson Swan'ında elektrikli ampulü icat etmesiyle bu 2 bilim adamı güçlerini birleştirip " Aydınlanma Şirketi"ni kurmuşlardır. 1883 yılında ise Edison hayatının en büyük icadını yani akkor lambanın üretimini geliştirmeye başlamıştır ve lamba halk arasında gün geçtikçe yaygınlaşmıştır.

Menlo Park adındaki laboratuvar ise Edison'un tüm araştırmalarını-deneylerini yaptığı yerdir.


Cesaretimi kaybetmiyorum, çünkü vazgeçilen her yanlış girişimleri doğru atılmış yeni bir adımdır.
Menlo Park



Kendi evrenini yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder