Kitap Önerisi : Yeraltından Notlar İnceleme

Kitap Önerisi : Yeraltından Notlar İnceleme
Kitap Önerisi : Yeraltından Notlar İnceleme

[ Yeraltından Notlar özet - yorum - alıntı - film - analiz - inceleme - Dostoyevski - ana fikri - analayamıyorum - bakış açısı - baş karakter - giriş cümlesi ] Geçtiğimiz 2 ay falan oluyor ben bu kitabı bitireli ama inanın ne altını çizdiğim yerleri özel defterime geçirmeye ne de bunu sizinle paylaşmaya zamanım oldu. Aslında zamanım oluyor fakat bunları farklı şeylerle değerlendiriyorum diyelim. Çünkü bence kimse zamansız değildir. Neyse.

- Alçağın biri alçak olduğunu gerçekten hissediyorsa, alçaklığından avunma payı çıkarma hakkı vardır. [ sayfa : 9 ]

Arkadaşlar çok güzel bir klasik okudum zaten Dostoyevski'nin düşünce yapısını o kadar beğeniyorum ki bıraksalar böyle onun beyninin içine sürekli olarak yolculuk düzenleyebilirim. Kitabı genel olarak size anlatacağım ve hoşuma gidip altını çizdiğim yerleri alıntı bölümlerinde yer vermeye çalışacağım. Hadi başlayalım :

- Zaten şuurun meşru mahsulü ataleti yani gönüllü avareliktir. [ sayfa : 19 ]

Yeraltından Notlar, tam adı Fyodor Mihayloviç Dostoyevski tarafından Rusça bir kitap. Benim okuduğum kitabı ise Nihal Yalaza Taluy çevirmiş ve 140 sayfa. Kitap 2 bölümden oluşuyor : 1. bölümün ana başlığı " Yeraltı " ve burada yazar 2. bölümde konu aldığı 3 olayın kendisine yarattığı bunalım - gizli dünyası - insanlardan aşırı soğuması - sistem ve topluma tepkisi anlatıyor.

- Arzunun akıla el - ele vereceği gün hepimiz isteklerimize değil, aklımıza hizmet edeceğiz. [ sayfa : 30 ]


Kitabın 2. bölümün adı ise " Sulusepkene Dair " ve burada da söylediğim gibi 3 olayı ele alıyor. İlk olarak yazarın subayla yaşadığı sorun - ikinci olarak arkadaşlarıyla geçirdiği kötü bir olay - üçüncü olarak ise genç bir kadın olan Liza ile olayları.

- Tembellik, bütün kusurların anasıdır. [ sayfa : 36 ]

Size bir anımı anlatacağım : Üniversitenin ilk günlerinden  hayatıma giren ve sevmekten daha çok değer verdiğim bir arkadaşım ki bence değer vermek her şeyden daha önemli, arkadaşım ile bir gün bir cafede otururken bana demişti ki sen daha çok popüler kitapları okuyorsun sanki biraz klasiklere mi geçsen demişti. Bu olaya baya oluyor. Ondan sonra azda olsa biraz tarzımı değiştirmiştim hala popüler kitapları okuyorum ama araya klasikleri de sıkıştırıyorum.

- Kim bilir ( emin olamayız tabi ) belkide insanların yeryüzünde ulaşmaya çalıştığı tek gaye, bu gayeye ulaşma yolundaki daimi çaba, başka deyişle hayatın ta kendisidir. [ sayfa : 36 ]

Ve bir Derya Çevik atasözü der ki " - Herkes, herkese bir şeyler öğretir. "

- Aşk, kutsal bir sırdır. [ sayfa : 104 ]

- Okuyun - okutun arkadaşlar. Sevgiyle 🌸

- Kolay elde edilmiş bir saadet mi, yoksa yücelten bir ıstırap mı daha iyi ? [ sayfa : 137 ]

[ Alıntılar ve görsel PembeYazılar'a aittir. ]

❗ Ayrıca " Ikigai Kitap Yorumu " yazımı da okuyabilirsiniz.




Kendi evrenini yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder