The Spy : İnanılmaz Kaliteli - Gerçek Hayattan Alınan - İzlemeniz Gereken Bir Dizi

The Spy : İnanılmaz Kaliteli - Gerçek Hayattan Alınan - İzlemeniz Gereken Bir Dizi
The Spy : İnanılmaz Kaliteli - Gerçek Hayattan Alınan - İzlemeniz Gereken Bir Dizi



[ The Spy dizi oyuncuları - konusu - gerçek hikayesi - analiz - yorum - Eli Cohen idam - The Spy Eli Cohen ] Sizlere o kadar sağlam ve bir o kadar kaliteli mini bir diziden bahsedeceğim ki eğer gerçekten dizi izlemenin hakkını veriyorsanız [ yani benim zamanım önemli öyle " Ölmek İçin 13 Sebep - Elite - Lucifer" gibi vırt - zırt izlemem diyorsanız benim gibi ] bu diziyi mutlaka izleyin çünkü zira ben kalbimi bıraktım bu diziye 💔 " The Spy " Cuma günü yayınlandı zaten 6 bölümden oluşuyor, yaklaşık 50 - 60 dakika arasında değişiyor her bir bölümün süresi ve ben 2 günde bitirdim ki işlerim olmasa oturup bir gecede bitirirdim.

Bu diziyi size anlatmak, sizinde izlemenizi o kadar çok istiyorum ki anlatamam. Şimdi bu diziyle ilgili yazı gidişatım şöyle olacak ona göre okursunuz : Aşağıdaki ilk paragrafta kısa bir tanıtım geçicem sonra spoinin de spoisi olacak çünkü bu dizi beni çok etkiledi, oturup yabancı videolar izleyip - yabancı kaynaklardan makaleler okudum. Ona göre kendinizi ayarlarsınız. Ama mutlaka izleyin hatta izledikten sonra spoili anlatım yerlerini de okuyun derim 👊

The Spy dizisi orijinal Netflix yapımı olan ve daha geçtiğimiz Cuma yayınlanan, 6 bölümden oluşan bir mini dizi. 1960 yıllarında geçen dizi İsraillerin, özenle seçtikleri ve eğittikleri gizli bir ajan kurulunun, ilk başta başvurusunu bile kabul etmedikleri Eli Cohen'i daha sonra kendilerine uygun bir ajan olarak görüp Suriye'ye göndermelerini konu alıyor. Dizi gerçek hayattan alınan bir dizi olmasıyla da oldukça ilgi çekiyor.


------ SPOİLER FİŞEK ---

The Spy : İnanılmaz Kaliteli - Gerçek Hayattan Alınan - İzlemeniz Gereken Bir Dizi
The Spy : İnanılmaz Kaliteli - Gerçek Hayattan Alınan - İzlemeniz Gereken Bir Dizi


Eli Cohen, Nadia ile evli olan kendi hallerinde geçinen bir çiftler. Eli, Nadia'yı o kadar çok seviyor ki onu daha ferah yaşatmak için daha öncesinde başvurduğu İsrail ajan kuruluna bir kez daha başvuruyor ve birkaç testten geçtikten sonra Suriye'ye ajan olarak gönderilmeyi hak kazanıyor. Nadia dahil hiç kimseye bu gizli görevden bahsetmemesi gerektiğini bilen Eli, farklı bir iş konsepti söyleyerek Suriye'ye giderken İsrail'in en ünlü Mossed Ajanı olarak anılacağını nereden bilecekti.. Ki İsrailler ona eğer bu görevi başarılıyla bitirirse elçilik sözü bile vermişlerdi.. Neyse Eli Cohen, Suriye'ye gerekli malzemelerle gidiyor. Tabiki kendine soylu ve üst seviyedeki arkadaşlar edinmesi içinde zengin olması gerektiği için gerekli yardımlar ne isterse yapılıyor. 

Suriye'de Kamel olarak bilinen Eli Cohen, gittiğinde ilk işi İsrail'in devletin başına geçmesini uygun bulduğu kişi ile yakınlaşıyor ve gerekli bilgileri topluyor. Ama bu sırada elçilikten bir kişinin dikkatini çeken Eli Cohen, iş ortaklarından birine rapor verirken yakalanıyor. Eli Cohen ve iş ortaklarından biri olan kadın bu kişinin ölmesine sebep oluyor. Ortalığın karışmasından dolayı İsrail'e geri dönen Eli Cohen, kurulun başındaki kişiye tekrar gitmek istemediğini ama her şeyin Nadia için geleceği için yaptığını söylüyor. [ Bu kurulun başındaki kişi maalesef Nadia'da hoşlanan biri arkadaşlar hatta Eli Cohen yokken sık - sık Nadia'yı ziyaret ediyor ama Nadia bunu fark ediyor ve tersliyor. Ki bu ajan kurulundan bir kadına görede Eli Cohen'in bu ajanlık işine alınma sebebi buna bağlanıyor.. Ne kadar doğru bilemem ]

Tekrardan İsrail'e dönen Eli Cohen, daha fazla üst düzey kişilerle tanışıp daha çok dost - arkadaş ediniyor. Adam da öyle bir şeytan tüyü var ki nereye gitse sevilip - saygı duyuluyor. Bu arada da İsraillilerin istediği bilgileri onlara verip, önemli savaşlarda avantaj sağlıyor. Resmen hem Suriye'de hem de İsrail'de çok ama çok sevilen insan oluyor. Ve zengin Kamel olan bizim Eli Cohen bir gün evinde bir darbe düzenliyor ve bu sırada İsrail'in başına geçirtmek istedikleri kişi öncülüğünde darbe olup başa geçiyor. Yeni başbakanın gözdesi olan Eli Cohen'e İstihbarat Bakanlığı teklif ediliyor. Bunun üzerine İsrail'e gelen Eli Cohen'i Nadia ve çocukları beklemekteydi. Suriye'deki teklife sıcak bakan İsrailliler Eli Cohen'i geri gönderirken aslında onun Kamel karakteriyle çok özdeştiğini görüyorlar ve bir gün bilgi aktarılırken yakalanan Eli Cohen idam edilerek öldürülüyor.

The Spy Dizisinde Beni Etkileyen Noktalar

The Spy : İnanılmaz Kaliteli - Gerçek Hayattan Alınan - İzlemeniz Gereken Bir Dizi
The Spy : İnanılmaz Kaliteli - Gerçek Hayattan Alınan - İzlemeniz Gereken Bir Dizi


1- İlk olarak beni etkileyen nokta Eli Cohen ve Nadia'nın birbirine olan aşkı. Birbirlerini o kadar tutkuyla seviyorlarmış ki böyle küçük notlar yazıp birbirlerinin eşyalarının bir yerlerine sıkıştırırlarmış.

2 - Eli Cohen'in cidden işinin hakkını vermesi ve her gittiği yerde sevilip sayılması. Arkadaşlar bu adam o kadar çok sevilmiş ki Suriye'de ajan olarak yakalandığında o zamanın başbakanı bu işte bir yanlışlık olacağını düşünmüş, üst düzeydeki herkes yıkılmış hatta idam mektubunu okuyan radyocu arkadaş bu yazıyı okurken gözleri dolarak okumuş. Ki dizide de idam sahnesinde başbakan ve çoğu insan, Eli Cohen idam edilirken gözleri doluyor.

3 - Başka nokta ise bu ajan kurulunda Eli Cohen'i işe alan ve Nadia'ya sulandığını düşündüğümüz kişi bir keresinde şöyle bir ifade kullanıyor : " Zamanında başka bir ajanı, başka bir ülkeye gönderdiklerini ve yakalandığında sürüklenip - eziyet edildiğini - herkesin yüzüne tükürdüklerini ve idam edildiğini söylüyor. O kişiden başka hiç bu kadar istekli bir kişinin gelmeyeceğini düşünürken Eli Cohen ile tanıştığını belirtiyor. " burada da işte kalbimizi bırakıyoruz..

4 - Aslında herkesin Müslüman olarak bildiği Eli Cohen'in idam edilmeden önce bir Haham yani Yahudi din adamı istemesi değişik geldi ve ölmeden önce yazdığı mektup da ne olduğunu söylemediler maalesef..

5 - Genel olarak dizinin havası - introsu - en önemlisi gerçek hayattan alınmış olması beni çok etkiledi ki zaten bu kadar uzun bir içerik yazıp, bu konuyla ilgili araştırmalar yaptığımdan gayette belli oluyor 🙈

The Spy Dizisinde Geçmeyen Bilgiler

The Spy : İnanılmaz Kaliteli - Gerçek Hayattan Alınan - İzlemeniz Gereken Bir Dizi


Eli Cohen'in yakalanması ile İsrail, Suriye'ye onu iade etmeleri karşılığında ne kadar para isterlerse vereceklerini söylemişler. Hatta tüm üst seviyedeki ülkeleri araya sokup, iade için uğraşıp durmuşlar ama başarılı olmamışlar. Suriyeliler zamanında çok sevdikleri Eli Cohen'i idam edip, ölüsünü bile İsrail'e teslim etmemişler. Çünkü o kadar gıcık kapmışlar ki hatta mezarını bile sürekli değiştirip durmuşlar hatta kendi aralarında " Mezarın o kadar yerini değiştirdik ki biz bile bilmiyoruz ölüsünün nerede olduğunu " diye goy - goy yapıyorlarmış. Eli Cohen'in mezarının ailesine verilmesi için 2007 yılında Türkiye bile İsrail ile konuşmuş ama sonuç olumsuz olmuş. Şu an hala mezarının Suriye'de olduğu bilinen Eli Cohen'in cansız hali hala ailesine teslim edilmemiş. Bir ara İsrail'in önemli kişileri Cohen ailesine Eli'nin saatini getirttiklerini söylemiş ama bunun bir yalan olduğunu internet üzerinden açık artırmayla alındığını söylemiş bir röportajında Eli'nin kızı..

- " The Spy " beni çok etkiledi arkadaşlar o yüzden çoook uzun bir yazı yazdım. İnşallah sıkılmazsınız okurken çünkü ben aslında uzun yazmayı ve okumayı çok seven biri değilim ama bu seferlik böyle oldu. Sizi seviyorum ve bu diziyi lütfen izleyin 💓

❗ Ayrıca " Bol Spoili Stranger Things 3. Sezon İncelemesi : Hopper Öldü Mü " yazımı da okuyabilirsiniz.

Kendi evrenini yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder