Explained : " Tek Eşlilik "

Tek Eşlilik

Öncelikle explain, Türkçe'de açıklamak - anlatmak anlamına gelmektedir. Bu yazımda ise " Explained : Tek Eşlilik " adlı belgesel hakkında birbirinden öğretici bilgiler vereceğim . Ayrıca belgesel kategorisinde olmasa bile " Dizi Tavsiyesi : Vikings " ve " Az Bilinen Nefes Kesen 4 Netflix Dizisi " konulu yazılarımı da okuyabilirsiniz. Explained : Tek Eşlilik belgeseli, geçmişten günümüze evlilik kavramından çok tek eşlilik hakkındaki bilimsel açıklamaları ya da söylentileri konu alıyor.

Çiftlere neden tek eşli olduklarını sorunca hep tek bir cevap duyarız. Aşık olmuşlardır. Oysa aşk ve tek evliliğin aynı şey olmadığı ve tek eşliliğin aşk, aşkın tek eşlilik olduğu fikrine psikozlu olarak fazla bağlı olduğumuzu, tek eşlilik yoksa aşkında olmadığını belgeselde çokça duyuyoruz. Aşkın ise bir his olduğunu ve tek eşliliğin de bir kural olarak asırlar boyunca devam ettirdiğimizi de bizlere birçok kare ile göstermeye çalışıyor. Bunları yapmak birçok ülkede suç olduğunu ; Mesela Amerika'da zina, en az 20 eyalette yasa dışı ve cezalar 10 dolar para cezasından, 3 yıl hapse kadar değişebildiğini öğreniyoruz.

Explained 

Mesela 30 yıllık evlisiniz ve eşinizi bir kere aldatmanız ona bu zamana kadar olan her şeyin yalan olduğunu gösteriyor.

Asırlar boyunca birçok nedenden dolayı erkeklerin uçkuruna düşkün olup, kadınların ise ağırbaşlı olması dünyada dengesizliği getirmektedir.

Bir süre Naskopi Yerlileriyle yaşamış bir Cizvitlinin hikayesi vardır.
Adam sormuş : " Kadınlarınıza bu kadar özgürlük tanırsınız, taşıdığı çocuğun sizden olduğunu nasıl anlarsınız ? "
Yerli :  " Mantıksızsın. Siz batılılar kendi bedeninizin çocuklarını seversiniz ama biz tüm kabilenin çocuklarını severiz. "
Belgesel de bir kere gerçekten birbirinden farklı teoriler ortaya atılıyor ve teorileri de bir şekilde desteklemeye çalışılıyor. Venezuele'daki Bariler, yaşadıkları yerde hamile kadınla yatan her erkeğin, çocuğun babası sayıldığı ve bakımını üsteleniyormuş. Birçok ülkede ise tek eşliliğin olmaması doğal bir şeymiş gibi gösteriliyor çünkü hayvanlarda cinsel tek eşliliğin olmadığı anlatılıyor.

Diplozoon Paradoxum


En romantik yaratık Diplozoon Paradoxum olabilir. Çünkü hayatı boyunca partneriyle birlikte olan parazit bir tenyadır. Ama işte insanlar maymun yada Tenya değil.
Ortaya atılan bir teoriye göre insanlara en çok benzeyen hayvanlar şempanzeler ve bono bolar ve bunlarda tek eşli değiller. Belgesel de " Tarım Devrimi " ile evliliğin başka bir boyut aldığını ve Yunanlılar için evlilik şu ifadeleri kullandığını söylüyor : " Evlilik, ailenin iş gücünü arttırmanın yoludur. "

Antoinius ve Kleopatra

Antoinius ve Kleopatra'ya baktığınızda bu bir aşk hikayesi değildir. Dünyanın en güçlü imparatorluklarından gelen 2 kişinin bir araya gelip, 2 imparatorluğu birden yönetme çabasıdır.
 1700'li yıllarda ise evliliğin aşka dayanması gerektiği fikrine geçiş olarak nitelendiriliyor. Bu daha çok şu şekilde yansıtılıyor:  Erkek ve kadın, aşkı bulup evlenmeliydi çünkü bir bütünün 2 yarısıydılar. Erkek: Agresif ve koruyucu. Kadın : Anaç ve ölçülü. Belgeselin sonunda ise Tek eşliliği vejeteryanlığa benzetiyorlar, bunun iyi sağlıklı olduğunu söylüyorlar . Fakat sizin vejeteryan olmanız pastırmanın güzel koktuğunu değiştirmediğini vurguluyorlar. Benim için ise " Tek Evlilik " birçok şeyin önünü kesmek ve huzur için önemli bir unsur ama belgeselden çok faklı ve değişik bilgiler öğrendim izlemenizi tavsiye ederim .

Kendi evrenini yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder