Hikaye : Dünyanın En Çok Öpülen Kadını


Hikaye : Dünyanın En Çok Öpülen Kadını 

1930’larda Paris’teki meşhur Sein Nehri’nin kıyısına vurmuş kimliksiz bir genç kız cesedi bulunur. Yapılan otopside kızın 16-17 yaşlarında olduğu ve intihar ettiği anlaşılır. Morg doktoru; kızın pürüzsüz cildinden ve huzurlu tebessümden çok etkilenerek, yüzünün balmumundan bir kalıbını alır. Sonra kıza Sein ismi verilerek Paris’teki kimsesizler mezarlığına defnedilir.

Aldığı yüz kalıbını evinin salonuna asan doktoru ziyarete gelen yakınları ve arkadaşları, kızın yüzündeki ifadeden çok etkilenirler. Garip bir huzur ve kaybolmuş bir mutluluğa benzettikleri yüzdeki ifade, Paris’te dilden dile konuşulmaya başlar. Kalıbı duyan oyuncak üreticisi Asmund Laerdal, 1940 yılında kızın yüzünün PVC’den kopyalarını üretir ve bazı oyuncaklarda kullanır. İsmini ‘Annie’ koyduğu ve kızın yüzüne sahip olan oyuncak bir bebek, o yıl Avrupa’da en çok satan oyuncak olur.

1958 yılında Amerikalı Dr. Peter Safar ağızdan yapılan suni teneffüsü keşfeder ve bunun eğitimi için kullanmak üzere, oyuncak üreticisi Laerdal’dan 500 adet gerçek insan boyutlarında Annie bebeği sipariş eder. Ne var ki dönemin Amerikan hükümeti bu eğitimi gereksiz bularak satın almayı iptal eder ve üretilen bebekler elde kalır. Bunun üzerine oyuncak şirketi sahibi Laerdal Norveç’le anlaşarak bebekleri oraya gönderir. Bu tarihten sonra zamanla tüm dünyada suni teneffüs eğitimleri için aynı model cansız mankenler kullanılmaya başlar, hepsinin yüzü Parisli Sein’in yüzüdür.

Bir nehirde hayatına son veren Sein’in hayata gizemli vedasının tebessümlü dudaklarında, yüzbinlerce insanın hayatını kurtaran öpücük saklıdır. yüzbinlerce insanın hayatını kurtaran öpücük saklıdır. Michael Jackson'ın efsanevi şarkısı Smooth Criminal'ında tam 42 defa sorulan [Annie are you OK? ]"Annie, iyi misin?" sorusuna karşılık geliyor. Hiç düşündünüz mü, kim bu Annie? 

Annie'nin Jackson tarafından uydurulmuş.

Annie'nin Jackson tarafından uydurulmuş bir karakter olduğunu düşünebilirsiniz ama değil. Aslına bakarsanız, "Annie are you OK?" sorusu bile şarkıcıya ait değil. Bu soru, "Resusci Annie" veya "CPR Annie" olarak bilinen oyuncak bebekten geliyor. Yani sunni teneffüs eğitimlerinde kullanılan meşhur maketten.

❗ Ayrıca " En Çok Sorulan ve Merak Edilen 5 Soruyu Yanıtladım " yazımı da okuyabilirsiniz. 



Kendi evrenini yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder