Mareşal Fevzi Çakmak'ın Hayatı Kısaca

Fevzi Çakmak kimdir - hayatı - hangi cephelerde savaştı - nereli- mareşallik - hangi savaştan sonra mareşal oldu - hayatı kısaca - hakkında kısa bilgi - genelkurmaylığı - madalyaları - hangi partiye üye - hangi partiyi kurdu ?

Mareşal Fevzi Çakmak'ın Hayatı Kısaca

Mareşal Fevzi Çakmak'ın Hayatı Kısaca

Türkiye'nin ikinci ve son mareşali olan Fevzi Çakmak, 12 Ocak 1876'da İstanbul'da doğdu. 1893 yılında Kuleli Asker Lisesini ikincilikle bitirdi. Harp Akademisinden Kurmay Yüzbaşı olarak mezun oldu ve Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na atandı.

Birinci Dünya Savaşı'nda kolordusu ile Çanakkale Savaşlarına katıldı, Mustafa Kemal'in ardından Anafartalar Grup Komutanlığına vekalet etti. 1919 itilaf devletlerinin baskısı ile Genelkurmay Başkanlığı'ndan uzaklaştırılırken, Yunanlar Mayıs'ın 15'inde İzmir'e çıktı.

Harbiye Nazırlığı'na atanan Çakmak, İstanbul resmen işgal edilince görevinden ayrılıp Anadolu'ya geçti ve yeni ordunun kurulmasına yardımcı oldu. 1 ay sonra İstanbul Birinci İdare-i Örfiye Divan-ı Harbi tarafından askerlikten uzaklaştırılmasına, nişan ve madalyalarının geri alınmasına karar verildi. 

Rütbesi İkinci İnönü Zaferi'nden sonra TBMM tarafından Orgeneralliğe yükseldi. Ardından ise Genelkurmay Başkanı oldu. 1922 yılında Mareşalliğe terfi edildi. Çok partili hayata geçince Demokrat Parti'nin kurulmasına destek verdi. Bir süre sonra Millet Partisi'ne geçip, partinin onursal başkanlığını yaptı. 10 Nisan 1950 yılında ise vefat etti. Naaşı, Eyüp Mezarlığı'na defnedildi.

❗ Ayrıca " Samoslu Pisagor Kimdir : Hayattaki Nihai Gerçek Sayılardır ! " yazımı da okuyabilirsiniz.


Kendi evrenini yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder